ВЕТЕРИНАРНА КЛИНИКА "ГЛОБАЛ ВЕТ " СОФИЯ

  [BG]   EN  
ВЕТЕРИНАРНА КЛИНИКА "ГЛОБАЛ ВЕТ " СОФИЯ

Фото Галерия
Къде се намираме
Работно време
Публикации и интересни случаи
ВЕТЕРИНАРНА КЛИНИКА " ГЛОБАЛ ВЕТ " САМОКОВ
Новини
Обяви
Адреси и телефони
За контакти
Връзки


Полезно Референтни стойности Ценоразпис Форум Календар

Полезно / Истини и заблуди

Истини и заблуди
19.12.10 14:12
Кучетата размахват опашки, защото се радват да те видят. Това не е единствената причина да си мърдат опашките. Може да го направят, ако са уплашени или напрегнати. Махането с опашка не определя нищо само по себе си, цялостното поведение на домашния любимец също е важно. Ако кучето те хапе, сигурно не е толкова щастливо да те види.

Зайците трябва да ядат много моркови. Тези зеленчуци имат прекалено високо съдържание на захари за зайците. Затова гризачите изяждат само зелената част.

Кучетата виждат само черно-бяло. Всъщност те виждат и цветно, но не много добре. Те са слепи за червено и зелено, въпреки че лесно различават синьото.

Една кучешка година се равнява на седем човешки. Прекалено се опростява пресмятането на кучешките години, защото те зависят и от породата. Кучетата узряват по-бързо от хората – двегодишно куче грубо е еквивалентно на 21-годишен човек – но след това развитието му се забавя. 10-годишно куче общо взето е по-близко до човек на 50 години, отколкото на 70.

Звънче на врата на котката ти може да я спре да убива птици. Изглежда много котки стават по-добри в ловуването, след като ги окичиш със звънец. Така грациозните животни се учат да се промъкват без да издават никакъв шум.


Кучето трябва да яде кокали
Един широко разпространен мит.
Известно е че кучето произлиза от вълка, а вълците не ядат кокали. Когато убият жертвата си (обикновено тревопасно) те първо изяждат вътрешностите-те са най-богати на витамини. Следва поглъщане на максимално количество месо,яаст от което по късно се повръща и заравя.Накрая се оглозгват костите, но не се изяждат.
 
Костите са изградени основно от калций и фофор - неорганични вещества от които организма на бозайниците не извлича енергия.Хранейки домашните си любимци с кости може да очаквате само задравословни проблеми- гастрит, ентерит, перфорация на стомаха и червата и последващ перитонит. Това са сериозни заболявания изхода от които често е фатален

Котките имат 9 живота. Сигурно малко хора вярват на това, защото е доста лесно да се опровергае чрез експеримент. Не е универсално вярване (в турските и арабски традиции котките имат само 6 живота), но е от стари времена. Дори и Шекспир споменава тази теория. Митът може би произлиза от това, че котките оцеляват при гибелни за хората случки – пухкавите създания могат да падат от голяма височина без да се наранят

Аналните жлези се почистват на всеки 1, 3,5 и тн. месеца
Аналните жлези са орган при кучето, котката и др. животни. Като всеки такъв те може да са здрави или да боледуват. Когато са здрави не е нужно да се прави каквото и да било с тях. Признак на заболяване са : повишено внимание и болка около опашката и ануса, често сядане и влачене на дупето по земята, неприятна миризма. Движението е най-добрият начин да се избегнат проблемите с тях. Затлъстелите и обездвижени животни имат много по често проблеми с аналните жлези от тези в оптимална телесна кондиция.

След седем или повече години кучето не трябва да се ваксинира
При ваксинация имунната система обрзува клетки които при евнтуална среща с причинителя на опрделени заболявания бързо образуват антитела които го обезвреждат. С напредване на възраста за съжаление тя отслабва. Силно се препоръчва ваксиниране срещу актуалните заболявания всяка година.

По-евтино ни излиза да го храми с чисто месо (кремвирши, пържоли и др.), от колкото с качествени фабрично приготвени храни
Да, в началото може наистина да е така, но после спестените пари отиват по сметката на някой ветеринарен лекар за изследвания и лечения. 

На доберманите след седмата година една кост им притиска мозъка и те нападат собственика си
Една от от най-смешните легенди които сме чували.
Всяко куче което не се обучава правилно може да нападне собственика си.Когато това е малко куче последствията не са сериозни, но когато кучето е едро и силно то може да нанесе много сериозни травми. Доберманите нямат такава кост и съответно не стават агресивни заради нея.

Ако моето куче не роди веднъж, му се скъсява животът ...
В обратния ред на тази "гениална” максима, ако ражда при всяко разгонване, животът би трябвало да се удължава. Може би това е тайната за дълголетие?

Туморите не трябва да се оперират защото тръгват разсейки и кучето умира  
За съжаление това може да го чуете и от някои ветеринарни лекари. Често се употребява относно туморите на млечните жлези.
Едно от основните правила в онкологията е ранната диагностика и лечение. Единственият сигурен начин да се определи вида и това дали един тумор е доброкачествен или злокачествен е взимането на материал от него (биопсия) .
Трябва да кажем че дори доброкачествените тумори с течение на времето могат да преминат в злокачествени.
За да се намали риска от рецидиви и пълно излекуване е нужно своевременно лечение.
Съветваме ви винаги когато забележите съмнителни образувания по тялото на животното си -особено такива които нарастват, да се обърнете към ветеринарен лекар .
 
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1639